En çok Amerika kıtasını tehdit eden zika virüsünün Avrupa’ya da sıçramasının ardından tüm dünyada alarma geçildi.

Şili ve Kanada hariç tüm Amerika kıtası ülkelerinin korkulu rüyası haline gelen zika virüsü, son olarak Danimarka’da görüldü. Afrika kıtasında binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Ebola salgınından daha tehlikeli olabileceği öne sürülen zika virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor.

Zika virüsü nedir?

İlk kez 1947′de Uganda’nın Zİka ormanlarında maymunlarda görüldüğü tahmin edilen virüs, 2015 yılının Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya’da ortaya çıktı. Uzmanlar, Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı hastalık ile yeni doğan bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluk olan ‘mikrosefali’ (küçük kafa yapısı) görülmesi arasında güçlü bir bağ olduğuna dikkat çekiyor. Şimdiye kadar virüsü taşıyan 51 bebeğin hayatını kaybettiği biliniyor.

Zika virüsü hastalığının belirtileri neler?

Hastalığın yüksek ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunuyor. Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğunda hastalık belirtilerini göstermiyor ve kişi rahatsızlanmıyor.
Virüsün kan nakli, perinatal ve az bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yoluyla yayıldığı verilen bilgiler arasında.

zika4

Zika virüsü nerelerde görülüyor?

Şimdilik 23 ülkede görüldüğü, özellikle Güney Amerika ülkelerinde yaygın olduğunu duyuran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüs riskinin 2010 yılından günümüze 30 kat arttığını açıkladı. Virüsün cinsel ilişki ile de bulaştığını duyuran DSÖ, şuana kadar cinsel ilişki sonucu virüsü kapan bir kişinin olduğunu belirtti.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya’da, ekim ayından bu yana 3 bin 500′den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan “mikrosefali” teşhisi konuldu. Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklandı.

Küresl bir endişe yaratan zika virüsü ile başı en çok dertte olan ülkelerin başında gelen Brezilya, virüs ile mücadelede orduyu kullanıyor. Zika virüsü ile nasıl mücadele edileceğini halka anlatmak için ordu sokaklara indi. 200 binden fazla askerin görev aldığı eğitim programında şimdiye kadar 3 milyondan fazla hane askerler tarafından ziyaret edildi.

Güney ve Orta Amerika seyahatinden dönen Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlanmasının ardından Avrupa ülkelerinin de alarma geçtiği açıklandı.

Zika virüsüne karşı alınan önlemler nelerdir?

Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde halkın sivrisinek ısırıklarından korunması ve kadınların hamile kalmamaları gerektiği verilen tavsiyeler arasında.
Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi kapsamında Kolombiya ve Jamaika’da temmuz ayında kadınlardan 6 aydan 1 yıla kadar hamile kalmamaları istenmişti.
El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı EduardoEspinoza, kadınlara bu ve gelecek yıl çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına yönelmeleri çağrısı yaptı. Espinoza, halka sivrisinek savar kullanmaları ve eteklerinin altına pantolon giymeleri tavsiyesinde bulundu.ABD’deki Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Amerikan Koleji (ACOG) Başkanı Dr. Mark Defrancesco, virüsün görülebileceği bölgelere hamile kadınların seyahat etmesinin tavsiye edilmediğini belirtti.Öte yandan, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), konuyla ilgili seyahat uyarısı yaptığı ülke sayısını 22′ye çıkardı.